2008. március 1., szombat

Stringfever

Az angol Stringfever nevű vonós kvártett elég egyedien adja elő nótáit. Látszik rajtuk, hogyha viccről van szó, akkor nem viccelnek.

A zene története 5 percben:



Ravel Boleroja, családias hangulatban:



Csak így tovább srácok, még néhány tréfa, és kacagni fogunk!

2008. február 29., péntek

Natalia Paruz a fűrészes

Egyenesen New Yorkból kaptam levelet a hölgy zenei producerétől, hogy tegyem már be a blogomba a Natalia-t (a blog angolul is megjelenik). Legyen hát:



A hölgy olyan zenekarokkal játszott már, mint a Zubin Mehta vezette Israel Philharmonic Orchestra, vagy a Royal Air Moroccan Symphony Orchestra...

Szerepelt több tévécsatornán is, mint a FOX (Good Day New York), ABC (Good Morning America), MTV (Andy Milonakis Show), VH1 (Behind the Music), History Channel (Tool Box). Natalia fűrészelése hallatszik El Carnaval Sodoma/Arthuro Ripstein és az American Carny film zenéiben is. Többször lépett fel rádiókban is (NPR (A Prairie Home Companion), XM Satelite Radio & WBAI).

Nataliának üdvözletét küldte a new york-i tanács és szenátus, és becsületérmet kapott Párizsból. Ez helyénvaló, én biztos nem mernék fűrészen hegedűlni.

Jobb, mint kivágni a fákat, de ha sokáig kellene hallgatnom, valószínűleg lekaparnám a falról a vakolatot. Greenpeace aktivistaként viszont hihetetlen karriert futhatna be. Azért nem rossz, gratulálunk.

2008. február 28., csütörtök

Robot zene

A japán autógyár trombitázó robotot mutatott be a közönségnek:



A Sony és a Honda is készít robotokat, hogy fitogtassák hihetetlen mérnöki képességüket.

Ez a Toyota robot 120 cm magas,és nem kapott még nevet a konkurencia robotharcosaival ellentétben. A gyártó csak néhány részletet árult el a technológiáról, és nem árulta el, hogy mennyi ideig tartott a robot elkészítése. A robotnak jelenleg nevet keresnek, és nincs még információ arról, hogy a jövőben lehet-e majd bérelni vagy megvásárolni. "Biztos vagyok benne, hogy ez a robot lesz a Toyota technológiájának szimbóluma"-nyilatkozta Fujio Cho, a Toyota elnöke.

Japánban a cégek egymással versenyezve fejlesztik robotjaikat, kb. 4,5 billiárd dollár értékben. A rivális Honda Asimo-t, a sétáló robotot mutatatta be. A kisöreg az USA-ban, Németországban, Csehországban, Franciaországban, és Írországban is túrázgatott. A Sony sem hagyta annyiban, ő az éneklő és táncoló Qrio-t mutatta be, ami (aki?) 14 méter/perces gyorsasággal képes kocogni.



A Toyota 2007 december 6-án bemutatta a trombitázó robot haverját, a hegedülő robotot, ő már 152 cm magasra nőtt.



Nem kell robotzene, szerintem kapja be a fogaskerék, az összes zenész robotot!

2008. február 27., szerda

Manualisták, avagy kakafónia kéz dúrban

Minek hangszer, ha a kezünkből ilyen gyönyörű hangokat lehet kicsikarni?

Elvis Presley most büszke lenne:



Gerry (Jerry) Phillips kézzenész. 9 évesen tanult meg dallamot fingani a kezével, 39 éve mélyíti bámulatos tudását. Nem fogjátok elhinni, de 47 éves.



Gyönyörű dallam, csak gratulálni tudunk hozzá!

2008. február 26., kedd

Threadmills

Jó kis koreográfia a Threadmills-től.



Ha a zene nem is észveszejtő, a klipphez gratuláció!

2008. február 25., hétfő

Michel Petrucciani, In Memoriam

A 4 éves kis Michel egyszer látta Duke Ellington- t a tévében: " én is egy ilyen hangszert szeretnék" mondta apjának aki rögtön vett is neki egy játékzongorát.



A fiú szétverte a játékszert, mondván: "egy igazi zongorát akarok!". A Francia-szicíliai származású jazz-zenész, Michel Petrucciani már korán tudta, hogy mit szeretne. Akaratával, kitartásával az egész világot meghódította.

A nemzetközi jazz-körökben "Petruche" (ahogy barátai hívtàk) már fiatal korában ismert volt. Olyan nevezetes zenészekkel muzsikált, mint Dizzy Gillespie, Stephan Grappelli vagy Charlie Haden.

Rendszeres vendége volt többek között a híres Montreaux-i Jazz fesztiválnak is. Több mint 30 lemezen működött közre, amelyekből egynéhány Bestseller lett.

Barátai szerint, Petrucciani vidám, boldog ember volt, annak ellenére, hogy születése óta üvegcsont betegségben szenvedett.



Ez a betegség gátolja a növekedést, Petrucciani csupán 1 méter magas és testsúlya 30 kilogramm volt. Mivel lábai nem érték el a zongora pedálját, édesapja egy szerkezetet barkácsolt neki, amivel egészségesebb bal lábával kezelni tudta a hangszert. Később a híres Steinway & sons zongoracég készített neki egy speciális pedált, amit minden zongorára rá lehetett csavarni.

Betegsége ellenére már négy éves korában zongorázni kezdett. Eleinte a család együttesében dobolt. Apja gitárt, testvére Basszusgitárt játszott. Itt szerette meg a jazz zenét. Először klasszikus zenét tanult, később mindinkább áttért a Jazz-re.

16 éves korában megjelent első lemeze "Flash" név alatt. Négy évvel később az USA-ba ment, ahol Charles Lloyd és Bill Evans zenei befolyása alá került. Petrucciani volt az elsö francia, akit a híres EMI lemezkiadó szerződés alá vett. Néhány lemezéből több mint 100 000 darabot is eladott, ami a jazz körökben fantasztikusnak számit. Lemezfelvételei mellett rengeteget játszott élőben is, itt lehetett az igazi Petruccianit megismerni.

1998 December végén "Petruche" komolyan megbetegedett és korházba szállítása után,1999 Január 6.-án tüdőgyulladásban meghalt. Sajnos a jazz világ túl korán elvesztette legtündöklőbb tagjainak egyikét, aki már életében jazzlegendává vált. (forrás: Jancsó Tamás)



Nyugodj békében!