2008. március 22., szombat

1 ember, 22 hangszer

A 7 részeges este (Seven drunken nights) című nótát játsza el 22 hangszeren a következő videón egy nevét eltitkoló svéd srác.



A hangolás kimaradt, de azért szeretjük!

2008. március 21., péntek

Zongorista állatok

Norát kiscicaként adoptálták 2004-ben. New Yorkban, egy macskamenhelyről vitte el egy zenész család. Miután megszokta új lakhelyét, különös érdeklődéssel figyelte Betty zongoraleckéit, amit tanítványainak tartott. Egy napon (1 éves volt ekkor) a cica felugrott a zongoraszékre, és elkezdte játszani Bach d-moll toccatáját. Na jó, csak hangokat össze-vissza, de azóta is naponta odatelepszik a zongorához, és szorgalmasan gyakorol. A gyakorlás meg is hozta a várt sikert: jó pénzért bármelyik barom megveheti Norah interneten is fellelhető CD-jét...



A következő ismeretlen Cocker spániel szerintem tehetségesebb Noránál, Mozartot megszégyenítő érzékiséggel üt le minden egyes hangot.



Az utolsó videó szemlélteti, hogy a hörcsögöket igen nehéz rávenni a zongorázásra, ne is próbálkozzatok vele...! Hehe...

2008. március 20., csütörtök

Hydraulophone (hidraulofón) hangszerek

A hidraulofón a hangszerek azon csoportjának gyűjtőneve, amelyek valamilyen folyadékkal (általában vízzel) való kontaktus folytán szólalnak meg. Általában ugyanezzel a folyadékkal van kontaktusban a zenész is.

Tekintsétek és hallgassátok meg a House of the Rising Sun-t két amerikai srác előadásában, akik az ontario-i Science Centre-ben muzsikálnak egy hidraulofónon.



Következzen Ryan Janzen szvitje hidraulofónra. A felvétel víz alatti kamerával készült, látszik is, ahogy a srác pajkos módszerrel próbálja meg a kameramant lespriccelni :)



Végül egy igen veszélyes felhasználása a hangszernek. Kíváncsi lettem volna a felvétel végére, ahogy szomorú nótát játszanak a süllyedő hajón...



Éredekességképp a hangszerek csoportjai:

1. Gaiafon (föld/szilárd)
1.1 Kordofon - húros hangszerek
- vonóval (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, viola da gamba)
(tromba marina, tekerőlant (igen, ez is vonós, csak kerek a vonója))
- pengetéssel (gitár, lant, hárfa, citera, pszaltérium, koto)
(virginál, spinett, csembaló)
- ütéssel (ütőgardon, cimbalom, zongora)
- széllel (eolhárfa)
1.2 Membranofon - keretbe feszített hártya rezgésével működő hangszerek
(dobok, köcsögduda)
1.3 Idiofon - szilárd testek rezgésével működő hangszerek
(xilofon, marimba, metallofon, vibrafon, cseleszta, harangjáték, cintányér, tikfa, kereplő, litofon, üvegharmonika)

2. Hidraulofón (víz/folyadék): sound produced by matter in its liquid state; instrument itself may be played underwater or played in a surrounding medium of air, with water supplied only to the internal workings of the instrument:

3. Aerofon (levegő/gáz): levegő vagy gáz rezgésével működő hangszerek
- ajaksípos
- - nyitott (furulya, fuvola, tilinkó, az orgona nyitott sípjai)
- - fedett (pánsíp, dugattyús furulya, az orgona fedett sípjai)
- rezgőnyelves
- - szimpla nád (nádsíp, klarinét, saxophon)
- - dupla nád (töröksíp, oboa, fagott)
- - rácsapó fémnyelv (orgona nyelvregiszterek)
- - átcsapó fémnyelv (harmonika, harmonium)

4. Elektrofon - olyan szerkentyűk, amelyek elektronikai módszerekkel állítanak elő hangfrekvenciás jeleket. Kb. az 1920-as évektől léteznek, sokféle elven működtek, de napjainkra szinte csak a digitális technikán alapuló szintetizátorok maradtak versenyben.

A fizikusok szerint a jövőben megjelenhet a plazmafón (tűzzel), vagy az ionofón (ionokkal) megszólaltatott hangszer csoport is. Hmmm...

2008. március 19., szerda

Smith Pásztor

Pastor Smith televízió adását milliók nézik minden héten...



Érdemes megtekinteni a honlapjukat... Ilyen egy igazi baptista sztár Amerikában: http://www.greatertravelersrest.org/

2008. március 18., kedd

Stefan Joubert

Bámulatos tepping technika a londoni Covent Garden-ből Stefan Joubert előadásában.



Stefan Joubert különleges gitárjátéka futótűzként terjedt el az interneten. Mindkét kezével teppingel (hangokat képez a gitárhúrra ütve), mellyel olyan hatást ér el, mintha többen gitároznának egyszerre.



További derekas mutatvány az előadótól:



Minden elismerésünk az övé!

2008. március 17., hétfő

Hip Hop hegedű - Paul Dateh

Ha valaki azt mondja hegedű, valószínűleg mindenkinek a hip-hop jut eszébe. Paul Dateh és Inka One összefogtak, és nem sokkal később a műfaj egyik legismertebb képviselőjévé váltak...



Paul Dateh 4 éves korában kezdett hegedülni, ekkor úgy tűnt, hogy jövője sziklaszilárdan a klasszikus zene. Ez így is volt addig, míg fel nem vették a University of Southern California’s Thornton School of Music egyetemre, ahol a hegedülés mellett jazz-t kezdett tanulni. A többiek nem nagyon értették, hogy 14 év klasszikus zene tanulás után miért fordul egy merőben más szemléletű műfaj felé, de Daleth több akart lenni, mint egy olyan zenész, aki csak klasszikus zenét játszik...

Mára úgy tűnik, hogy elérte célját: díjnyertes zenész és komponista, mind a mainstream, mind az underground hip-hop mozgalmak jól ismerik.



Én nem vagyok oda annyira érte, de úgy tűnik jobban gerjednek rá a csajok, mint Paganinire...

2008. március 16., vasárnap

This is Spartaaaaa!!!

Érdekes feldolgozásai a 300 című film hírhedt mondatának...



"This is Spartaaaaa!!!"



Ez őrület!!!