2008. február 25., hétfő

Michel Petrucciani, In Memoriam

A 4 éves kis Michel egyszer látta Duke Ellington- t a tévében: " én is egy ilyen hangszert szeretnék" mondta apjának aki rögtön vett is neki egy játékzongorát.



A fiú szétverte a játékszert, mondván: "egy igazi zongorát akarok!". A Francia-szicíliai származású jazz-zenész, Michel Petrucciani már korán tudta, hogy mit szeretne. Akaratával, kitartásával az egész világot meghódította.

A nemzetközi jazz-körökben "Petruche" (ahogy barátai hívtàk) már fiatal korában ismert volt. Olyan nevezetes zenészekkel muzsikált, mint Dizzy Gillespie, Stephan Grappelli vagy Charlie Haden.

Rendszeres vendége volt többek között a híres Montreaux-i Jazz fesztiválnak is. Több mint 30 lemezen működött közre, amelyekből egynéhány Bestseller lett.

Barátai szerint, Petrucciani vidám, boldog ember volt, annak ellenére, hogy születése óta üvegcsont betegségben szenvedett.



Ez a betegség gátolja a növekedést, Petrucciani csupán 1 méter magas és testsúlya 30 kilogramm volt. Mivel lábai nem érték el a zongora pedálját, édesapja egy szerkezetet barkácsolt neki, amivel egészségesebb bal lábával kezelni tudta a hangszert. Később a híres Steinway & sons zongoracég készített neki egy speciális pedált, amit minden zongorára rá lehetett csavarni.

Betegsége ellenére már négy éves korában zongorázni kezdett. Eleinte a család együttesében dobolt. Apja gitárt, testvére Basszusgitárt játszott. Itt szerette meg a jazz zenét. Először klasszikus zenét tanult, később mindinkább áttért a Jazz-re.

16 éves korában megjelent első lemeze "Flash" név alatt. Négy évvel később az USA-ba ment, ahol Charles Lloyd és Bill Evans zenei befolyása alá került. Petrucciani volt az elsö francia, akit a híres EMI lemezkiadó szerződés alá vett. Néhány lemezéből több mint 100 000 darabot is eladott, ami a jazz körökben fantasztikusnak számit. Lemezfelvételei mellett rengeteget játszott élőben is, itt lehetett az igazi Petruccianit megismerni.

1998 December végén "Petruche" komolyan megbetegedett és korházba szállítása után,1999 Január 6.-án tüdőgyulladásban meghalt. Sajnos a jazz világ túl korán elvesztette legtündöklőbb tagjainak egyikét, aki már életében jazzlegendává vált. (forrás: Jancsó Tamás)



Nyugodj békében!

Nincsenek megjegyzések: