2008. április 5., szombat

Animusic, avagy hogyan is néz ki a MIDI

A Wayne Lytle által alapított, new york-i székhelyű Animusic a MIDI 3D-s vitualizációjára specializálódott amerikai cég. Kezdetben a Visual Music nevet viselték, amit 1995-ben változtattak a populárisabb Animusic-ra.

Az Animusic meglepő módon a kompjúter-animációi miatt lett híres, melyeken minden MIDI hanghoz tartozik valamilyen vizuális esemény.

Először az animációkat készítik el, ezután a programnak bemenetként adott bármilyen (adott számú sávnál kevesebbet tartalmazó) MIDI zene megjeleníthető.

Az eddig elkészített animációkat láthatjátok alább.

Resonant Chamber from Animusic 1.



Harmonic Voltage from Animusic 1.



Beyond the walls from Animusic 1.



Acoustic Curves from Animusic 1.



Pipe Dream from Animusic 1.



Drum Machine from Animusic 1.



Aqua Harp from Animusic 1.



Stick Figures from Animusic 1.



Future Retro from Animusic 1.



Laser Show from Animusic 1.



Starship Groove from Animusic 2.



Pogo Sticks from Animusic 2.



Cathedral Pictures from Animusic 2.



Pipe Dream 2 from Animusic 2.



Fiber Bundles from Animusic 2.



Gyro Drums from Animusic 2.



Heavy Light from Animusic 2.


2008. április 4., péntek

A kínai szemérmetlen hegyi-népdal trió

A kínai Yahoo alapján a következő népi együttes a 山歌三人 névvel büszkélkedhet, melynek jelentése "A szemérmetlen hegyi-népdal trió"...



A szöveg nagyjából arról szól, hogy sok a lyuk az alsógatyán, de a kiscsaj segít megfoltozni, ha a srác elkíséri a hotelbe…



Gratulálunk annak, aki végig bírta hallgatni. Yohaha!

2008. április 3., csütörtök

A didgeridoo

Hallgassátok meg Bruce Burrngupurrngu Wunungmurra legidősebb fiát, Wambanát (nem vicc, tényleg ez a neve), a professzionális didgeridoo játékost, akinek tudása évszazadok óta apáról fiúra száll...



A didgeridoo (didzseridu) az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere. Bár leggyakrabban fából készül, megszólaltatásának módja miatt hangszertani besorolása szerint mégis a rézfúvós hangszerek családjába tartozik.

Hagyományosan a didgeridoo a termeszek által kivájt eukaliptusz fatörzsből vagy ágból készül. Ürege általában kónikus („kúpszerű”), azaz a befúvás helyén kisebb keresztmetszetű, mint az alsó végén. A befúvó rész peremére gyakran méhviaszt tesznek, melynek segítségével a játékos a rést a saját szájához tudja igazítani. Felületét gyakran festéssel díszítik.



Újabban gyakran készítik a hangszert „szendvics”-módszerrel, vagyis két megfelelően kivájt fadarabból ragasztják össze. Készíthetik még nádból, vagy akár műanyagból is. A mai nyugati zenekari zenélés igényeinek megfelelően akár játék közben hangolható változata is van, itt a hangszer hosszúsága teleszkópszerű toldalékkal változtatható.

Alapvetően hasonló a trombitán stb. való játékhoz. A zenész a hangszer szűkebb keresztmetszetű végét összeszorított ajkaihoz illeszti, miközben levegőt présel át közöttük (mint mikor a gyerekek autóval játszanak, és közben berregnek). Az ajkak rezgésbe jönnek, periodikus nyomásingadozást előidézve, a cső mint rezonátor visszahat rájuk, ugyanakkor felerősíti rezgésük bizonyos összetevőit. A termeszek által rágott szabálytalan, nagyjából kúpszerű furat miatt a cső által felerősített részhangok nem felelnek meg teljesen a felhangsornak, de ezt nem tekintik hátránynak, sőt ettől lesz érdekesebb, gazdagabb a hangzása.



A hangszert a körlégzés révén megszakítás nélkül lehet megszólaltatni akár órákon keresztül is. Mivel nagyon kis mennyiségű levegő is elég a hangkeltésre, megoldható, hogy a gyors, orron át történő levegővétel alatt a szájüregben tartalékolt levegőt használják a megfúvásra. A hangszer ezáltal monoton, burdonszerű hangot ad ki, de hangzása többféle módon gazdagítható, variálható:

* az ajkak feszességének, a befúvás erősségének változtatásával a cső különböző rezonanciáit, hangmagasságait lehet előcsalni
* a szájüreg térfogatának változtatásával, a nyelv áthelyezésével a dorombhoz hasonló módon lehet a száj rezonanciájával részhangokat kiemelni, dallamot létrehozni
* a levegő adagolásával, a rekeszizom lökéseivel lehet ritmusokat kiemelni
* énekléssel is lehet a hangzást gazdagítani, különösen izgalmas hatást kelt, ha az alaphangtól csak kis mértékben eltérő énekhanggal akusztikai lebegést idéznek elő.



Fújják ám, és szerintem szívni is szoktak...

2008. április 2., szerda

Hardcore kisfiú

A következő videón láthatóü kisfiú 3 éves. Testvére elmondása alapján (ő készítette a videót, és kommentjével együtt tette fel a youtube-ra) nem szenved betegségben (pl.autizmus), csak túlcsordul az energiája. A felvétel egy óvodai ünnepségen készült.



Mindenesetre jó kis hardcore énekes válhat belőle, remek kiállással.

2008. április 1., kedd

Bianca Ryan, a 11 éves megasztár

Az amerikai NBC csatorna "America's Got Talent" címû tehetségkutató mûsorát hihetetlen hangjával a 11 éves Bianca Ryan nyerte.

Felvétel az elődöntőből:



A győztes dal:



Az eredményhirdetés:



A dicsõség mellé 1 millió dollár is járt, én tuti nem bőgtem volna.

2008. március 31., hétfő

A dob ember

Ha nincs dobszerkó a kéznél, jól jöhet egy barát...



Milyen szépen szól a pofon. :)