2008. március 23., vasárnap

Yngwie Malmsteen

Yngwie Johann Malmsteen (születési neve: Lars Johan Yngve Lannerbäck) svéd származású gitáros. 1963-ban született Stockholmban. Már kis gyermekként elkezdett gitározni tanulni, melyben főleg Jimi Hendrix és Ritchie Blackmore zenéje inspirálta. Gitártanárhoz sosem járt. Gimnazista évei alatt sok botrányba keveredett, melyet valószínűleg a szülei válása okozta lelki törés táplált. 18 éves koráig számos együttesben játszott, melyek közül mára az Alcatrazz nevű banda maradt ismertebb a rajongók körében. A zenész 18 évesen – a svéd popzene-ipar okozta frusztrációt megelégelve – az USÁ-ba ment, és ott próbált szerencsét. A 80-as évek során felépítette a klasszikus elemekkel díszített heavy metal stílusát. Az első négy albuma az eladott példányszámot tekintve benne volt az amerikai toplista első 100-ában.



Legnagyobb példaképe Paganini volt, a leggyakrabban használt harmónikus dúr, mól, fríg és eol skáláit is tőle tanulta. Malmsteen-ra jelentős hatást gyakorolt még a Rainbow, a Deep Purple, Jimi Hendrix, Johann Sebastian és Bach zenéje.

Yngwie Malmsteen számos együttesben játszott az elmúlt húsz évben, legjellemzőbb azonban szólóprojektje az Yngwie Malmsteen's Rising Force keretében.

1988-ban a Fender kiadta a Malmsteen signature Stratocastert. Eric Claptonnal ők lettek az elsők, akik ebben a megtiszteltetésben részesültek.

1989-ben autóbalesetet szenvedett, Jaguar XKE kocsijával fának csapódott. Egy hétig kómában feküdt, eközben otthon édesanyja rákban elhunyt.

2000-ben leszokott a dohányzásról, és abbahagyta az ivást is. Megházasodott, és gyermeke született, akit Antonio Vivaldi után Antonio-nak nevezett el.

Az elmúlt években (pl. 2003-ban) Malmsteen a G3 projekt keretein belül Joe Satriani-val és Steve Vai-jal turnézott együtt.

Következzen egy koncertfelvétel, melyen egyik híres számát, a Black star-t játsza:



Ugyanezt a nótát Malmsteen átírta színfónikus zenekarra is. A Black star japán orkesztra előadásában:



Végül egy közös szám a nagyzenekarral, melyet szintén Malmsteen ültetett át nagyzenekarra.



Meghalt Jimi Hendrix, megszületett Malmsteen...

Nincsenek megjegyzések: