2008. február 21., csütörtök

Raul Midón, a világ vak szemmel

Raul Midón az új mexikói énekes, dalíró és gitáros 1966. március 14-én született. Egyedi módon kombinálta erőteljes hangját a ütés-pengetéses technikájával, mely a capella produkcióinak fő jellegzetessége. Egyedi stílusa magában hordozza a jazz, blues, R&B és a népzene jegyeit is.



Midón koraszülöttként jött világra Embudo-ban, egy vidéki kórházban, argentín és amfroamerikai szülők gyermekeként. Apja argentín táncos volt. Midón és ikertestvére (aki most a Nasa-nal mérnök) csecsemőként túl sok időt töltöttek inkubátorban és mindketten megvakultak. 4 évesen lett a zene elkötelezettje, mikor is apja megmutatta neki,hogyan kell dobolni. Midón beleszeretett a zenébe, és megtanult gitározni, miközben elő is adta tudását először a vakok iskolájában, később az elit Santa Fe Akadémián. A miami-i Egyetemen szerezte meg diplomáját jazz elméletből.

Midón háttér énekesként kezdte a karrierjét olyan művészekkel, mint Shakira, Jennifer Lopez, Christina Aguilera, Ricky Martin, Julio Iglesias and Jose Feliciano. Shakira-val turnézott is. Később New York-ba költözött, hogy solo karriert futhasson be. Közben legendás jazz-zenészekkel lépett fel, többek közt Paquito D’Rivera-val, Dave Valentin-nel, Dave Samuelsel, Herbie Hancockkal, and Claudio Roditi-vel.

Nem sokkal az első önálló albumának megjelenése után leszerződött a Grammy-díjas producerhez Arif Mardinhoz (Norah Jones, Aretha Franklin) a Manhattan Records-hoz (az EMI leányvállalata). A Mardin és fia Joe által kiadott State of Mind album szakmai körökben is elismerést váltott ki, és nemsokkal ezután Midónt felkérték, hogy írja meg a főcímzenéjét Spike lee 2004-es „She hated me” filmjének.

A State of Mind album 2005-ben jelent meg. Az egyik számban Midón az egyik példaképével, a vendégzenészként meghívott Stevie Wonderrel játssza el Donny Hathaway emlékére a "Sittin' In The Middle"-t. Midón amatőr rádiósként a számba beleszőtte a saját morze-hívójelét (KB5ZOT).

Csak gratulálni tudunk neki, de azért valaki szólhatna neki, hogy hiányzik elől néhány foga.

Nincsenek megjegyzések: