2008. március 4., kedd

Victor Lemonte Wooten

Victor Lemonte Wooten 1964 szeptember 11-én született. Virtuóz játékáról hires, elismert zenész és komponista. 3-szor nyerte meg az amerikai Bass Player Magazine “Év Basszusgitárosa” díját, ő az első, aki többször is ebben a megtiszteltetésben részesült.



Virgianiában született, 2 évesen a bátyja, Regi tanította meg basszusgitáron játszani, 4 évesen már egyszerűbb basszus témákat pengetett. A The Wooten Brothers banda (Regi, Rudy, Roy, Joseph és Victor) a 70-es években bejárták Williamsburgot, Virginiát. Miután 1988-ban Nashville-be költözött, a blues és soul énekes Jonell Mossel azonnal elhívta a bandájába. Egy évvel később a banjo mester Béla Fleck-hez szerződött a szintetizátoron és harmonikán zenélő Howard Levy-vel, és testvérével Roy Wooten-nel. Zenekaruk a Béla Fleck and the Flecktones ismertté vált jazz, funky és és blues elemkből táplálkozó jellegzetes muzsikájukkal.

Wooten több fúzió és progresszív zenekar tagja, többek közt a Bass Extremes-ben (Steve Bailey, Derico Watson, Oteil Burbridge), a Vital Tech Tones-ban (Scott Henderson és Steve Smith), az Indian jazz fúzió gitárossal Guitar Prasannal, és az "Extraction" trio-val (Greg Howe és Dennis Chambers) húzza a talp alá valót.



Victor jelenleg sokat turnézik Béla Fleck and the Flecktones-szal. Székhelye Nashville, ahol 4 gyermekével és feleségével éli vidám életét.

Nincsenek megjegyzések: